MY BANNER COMUNITY

CERITERA WARNA WARNI KEHIDUPAN KakiBLOGGER Photobucket

MY TABUNG KAHWIN

05 March 2012

Terima Kasih semua

Salam semua,

Pulau Pandan jauh ke tengah,
Gunung Daik bercabang tiga,
Hancur badan dikandung tanah ,
Budi yang baik dikenang jua..

Hehe..dedikasi kepada DR Azizan Osman.

Ya Allah terima kasih atas segalanya.Terima kasih kerana membuka hijab itu buat tatapanku..
:}

Saya MESTI KAYA dan BERJAYA!!!

p/s:x sabar nak proceed for the next step..hehe..Doa yang baik-baik aje ^..^Y




signature

25 January 2012

MUMU dah jadi BRO!!

Salam berita jam tangan...


Menurut sumber yang dipercayai semalam(24 Jan 2012) bertempat di taman saga,Bentong,Pahang.2ekor anak kucing berjaya dilahirkan oleh seekor kucing betina yang disenangi dengan panggilan ibu oleh tuannya,Nazura Mustafa.


Maka Oleh itu,MUMU kini sudah bergelar Abang Tomei dan memegang amanah menjaga adik-adiknya itu.


p/s:MUMU adalah kucing jantan yang Era bela.Asal nak bagi nama MILO(ingat lagi entry itu?HOHO) tapi ingat dia betina tu bagi nama MUMU(bajet macam sesuwei le konon).Sekali jantan ma!!HAHA..Taniah kat MUMU & IBU...LUV U~~

signature

21 January 2012

Stop.Think.Re-Start


Salam semua,

Lama sangat tak update blog sampai ter'kaku' jari nak menari-nari menyusun ayat..haha(poyo jer).

Serius walau keje dalam bidang IT tapi Era sendiri buta IT ...seem like my live is more smoother when i off FB/Twitter n pe bende alah tu lagi.Kena pulak dekat tempat kerja pulak internet dah limited access.Malas lah pulak nak apply for full access.Kang keje terbengkalai..alasan...ahaks!!.Blogwalking pun lama xbuat.Rasa macam katak bawah  tempurung lak kadang2 tu.UH!Bosan sungguh hidupku..baru sedar..kesian :{

Walaupun dah nak hujung Jan 2012 but not too late kalau Era nak cerita tentang azam,impian dan harapan... :}
Last year was a blessing year for me n my family.So,hopefully this year would be the year of progressiveness..Theehee.. :}

Alhamdulilah..azam tahun lalu kebanyakan tercapai dengan jayanya dan Era bersyukur masih ada kesempatan buat Era belajar dan membetulkan kekhilafan Era yang lalu.Syukur Era panjatkan kehadrat Ilahi..

Era suka baca blog iLUVIslam.Most of the time pun blog tu je r yang Era update baca sepanjang 2011.Banyak Era belajar dan blog tu pun banyak ingatkan Era akan sesuatu yang mungkin kita sebagai hamba Allah yang dah lama bernafas kat bumi Allah ni teralpa....so ,azam tahun ni supaya Era dapat mengelak perangai kurang baik Era yang suka berlengah-lengah dan jadi lebih cokne dengan persekitaran..hehe :P

Kalau imbas kembali,tahun 2011 mengajar Era mengenal dunia dan diri Era yang sebenar.Apa yang Era nak dalam hidup.Apa yang Era perlu hargai dalam hidup dan untuk apa Era hidup kat dunia ni.Yeee...ah..memang banyak saya belajar..dan saya berterima kasih kepada semua yang hadir dan pergi dalam hidup saya sepanjang tahun lalu.

Semoga tahun ini lebih bermakna dan membawa kebaikan buat kita semua.

p/s:SELAMAT TAHUN BARU CINA buat semua saudara berbangsa cina yang menyambutnya.
     XI NI QUI LE!!
signature

19 October 2011

Finally its mine convo.convocation.konvokesyen.

ehem.ehem.test mic 1 2 3...ok ok :p
salam hari rabu.
 
Nothing to say cause all this pic speak louder than i am.Haha.
Alhamdulilah akhirnya....syukur ke hadrat ALLAH.Amin~~
Apa-apa pun tq pada family yang bersusah payah demi saya.Sangat terharu.
Walau arwah atuk tak ada tapi kehadiran nenek sikit sebanyak dapat mengubat rasa ralat Era nak tunaikan hajat mereka.Ya!Betul saya belajar demi nenek dan atok saya!Saya belajar kerana impian ibu bapa saya dan mulai hari ini saya belajar untuk mengapai impian dan cita-cita saya pulak!Ahak~~Apa?Nak tau?Xley....bio ler rahsia(mcm de yang nak tau kan... :P)
Jom jalan-jalan tawaf gambar sempena konvokesyen UPM ke-35 sesi 7...Oh Yeah!
Kepada sarah tq so much datang semalam.U touch my heart dear~~ TQ.TQ.TQ









signature

15 October 2011

Alone main masak-masak :p

Salam as pembuka bicara cewah!!Ahaks~~
Minggu lepas pergi Mines pusing+tawaf = buat penat je =xjumpe pulak celcom sim broadband yang RM48 tu = kedekut amat nak mengeluarkan duit bli broadband haha.Akhir cik abg rekomen bli kat Giant Nilai..Oh sungguh jau~~~~

Maka,dia yang baikhati = nak jagahati i yg suka sesentap memanjang(lately) pun bawalah saya ke sana semata nak bli sim tu...hehe.TQ Awak !! :}
So,start from now boleh blog+tgk Utube+cheat cat=buang masa haha .Suke3~~

Emm...Azam tahun 2011/2012 tahun ni nak kuruskan badan untuk bertambah cantik.Puih!!xde r bertambah sihat sebenarnya.For consequence lunch hari ni adalah sgt nyum3... huhu sedey makan+tgk cite hindustan+golek2 macam panda+membebel sorg-sorg sebab housemate g bawak akak+bf dye g shah alam.Oh ya!my convocation will be around 7.30am tuesday.Pape pun x prepare.Tak de hati ler nak konvo...sob3~~~ K da.

My Diet Lunch: Ayam Kobis masak kicap+sup tulang+ikan masin :}

p/s: pra-convo di UM walaupun saya graduan UPM.murtad suda!!Haha :p BEFORE THAT CONGRATE TO MY LOVELY PUPU(KAK LINDA) FOR YOUR WEDDING CEREMONY@ JANDA BAIK & SORRY TAK DAPAT MENGHADIRKAN DIRI KAT MAJLIS @PUNCAK JALIL.WISH YOU ALL HAPPINESS FOR YOUR NEW LIFE WITH YOU LOVE ONE..THEE :}

akak yang main masak-masak sesame dulu suda kawin.me?huhu..

muka lepas ambik robe.. :p

erk...salah U la pulak.sedey ni la satu-satu gambar yang clear!!!Awok ni ble lak nak share gambar kat HP Mahal die tu..sob3~
With Love,

signature

06 October 2011

Saya Bangga jadi Perempuan...

Salam..
Just nak share satu articel sweeeeet sangat dari FB kengkawan...

 SAYANGNYA ALLAH PADA PEREMPUAN 

Siapa kata jadi perempuan tu SENANG

Nak kena tutup sana, tutup sini

Tengok budak lelaki, pakai baju pagoda pon orang x bising

Perempuan, stoking pon kena pakai

Cuba suruh budak lelaki jadi perempuan satu hari

Komfem x tahan bertutup semua

Tapi, perempuan cool jek

Tengah panas pon boleh lagi pakai jubah, hebat kan perempuan

Siapa kata jadi perempuan tu senang

Tiap2 bulan, mesti ada penyakit

Nak pergi kelas pon susah

Kalau boleh, masa tengah jalan tu nak jek meraung sbb sakit

Cuba tengok budak lelaki , selamber jek

Kadang2 setahun sekali pon susah nak dapat sakit

Tapi, perempuan hidup berpuluh2 tahun dgn penyakit tiap2 bulan, survive jek

Tengah2 sakit pon boleh senyum lagi sampai orang pon x perasan yg dia sakit

Hebat kan perempuan

Siapa kata jadi perempuan tu senang

Hati ni Allah jadikan lembut betul

Cepat jek sensitif

Cuba tengok orang putus cinta

Selalu perempuan yg paling susah nak lupa

Lelaki lepas putus cinta cepat jek pasang baru

Cuba pergi wayang tengok cerita hindustan

Siapa yg paling teruk menangis

Perempuan kan?lelaki boleh gelak2 lagi

Lembut tak lembut hati perempuan

Tapi dengan hati yg lembut tu perempuan dapat mengkagumkan lelaki

Hebat tak perempuan?

Disebabkan susahnya nak jadik perempuan ni lah, ramai perempuan yg merajuk Dengan Allah

Diorang cakap, Allah x adil

Kenapa Allah lebihkan lelaki

Kenapa perempuan kena dengar cakap suami

Kenapa syurga perempuan terletak di bawah kaki suami

Padahal jadi perempuan tu sangatlah susah

Bak kata orang, nak jaga 10 anak lelaki, x susah macam nak jaga sorang anak perempuan

Dan disebabkan perasaan negatif dekat Allah ni, ramai perempuan2 kat luar sana yg bebel

Diorang pakai pakaian yg tidak menutup aurat dengan alasan, 'lelaki x payah tutup pon'

Diorang berani bertepuk tampar dengan lelaki

Diorang sanggup gadaikan diri diorang sbb percaya dengan janji manis kekasih yg busuk hati

Kesian kan kat diorang

Disebabkan fikiran yg negatif terhadap Allah, diorang sanggup rosakkan diri diorang

Diorang cakap diorang buat macam tu sbb Allah x adil

Persoalannya sekarang

Betul ke Allah x adil dengan perempuan

Betul, syurga perempuan terletak di bawah kaki suami

Tapi, cuba ingat balik, syurga seorang anak lelaki terletak di bawah kaki siapa Kalau bukan kaki ibunya

Betul, isteri kena ikut cakap suami

Tapi, seorang anak lelaki kena taat pada ibunya 3 kali lebih utama daripada ayahnya

X adil lagikah Allah pada perempuan

Allah bukan setakat adil, tapi Allah tu sangat sayang kat perempuan

Untuk lelaki, syurga isterinya terletak di bawah kakinya

Kalau paling banyak dia ada 4 orang isteri

Cuma ada 4 orang yg syurganya bergantung pada seorang lelaki tu

Tapi perempuan, ditakdirkan ada 15 orang anak lelaki

Bermakna ada 15 orang yg syurganya terletak pada seorang perempuan tu

MashaAllah, hebatnya perempuan kan

Kenapa perempuan hebat? sebab kasih sayang Allah yg jadikan kita hebat

Cuba dengar pula lagu2 yg berkumandang dekat radio

Banyak lagu pasal perempuan kan

Contohnya macam lagu SUMAIYYAH,

Jarang kita dengar lagu pasal lelaki

Sayang x sayang Allah tu dekat perempuan, sampai perempuan dikasihi macam Tu sekali dekat dunia

Tengok pula, bila seorang lelaki berjaya...

Orang akan cakap:

'Disebalik kejayaan seorang lelaki terdapat seorang perempuan di belakangnya'

Kita x pernah dengar orang cakap:

'Disebalik kejayaan seorang perempuan terdapat seorang lelaki di belakangnya'

Kan? Hebat x Allah jadikan perempuan tu

Masih x adil lagikah Allah dekat perempuan

Allah sebenarnya terlampau adil dekat perempuan

Sampaikan disebabkan susahnya nak jadi perempuan ni

Perempuan senang nak masuk syurga

Tengok hadis ni:

"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai."
(Hadis Riwayat Ahmad)

X adil lagikah Allah dekat perempuan

Oh perempuan, sedarlah

Betapa sayangnya Allah dekat kita

Betapa cintanya Allah dekat kita

Tapi, kenapa kita nak rosakkan diri kita kerana fikiran2 negatif yg x berasas dekat Allah

Allah jadikan perempuan tu sebagai hiasan dunia

Bayang, dunia yg besar ni, dunia yg cantik ni, kita jadi hiasan

Dan seindah2 hiasan tu adalah wanita solehah

Kesiannya dekat kita kalau kita tolak untuk jadi seindah hiasan kan

Sekadar perkongsian bersama 

~ Wahai kaum adam.. Hargailah wanita yg sentiasa berada disisimu.. Bimbinglah dia, Kalau silap langkahnya, Adam pun turut dapat nama di akhirat kelak.. Adam tegur Hawa dengan cara yang baik dan kena dengan caranya.. Didiklah dia menjadi wanita solehah krn dia adalah dari tulang rusukmu.. Lindungi dia dari fitnah dunia.~

Bukankah Hawa dicipta daripada tulang rusuk Adam untuk disayangi dan dilindungi





Yang bersyukur,

signature
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...