MY BANNER COMUNITY

CERITERA WARNA WARNI KEHIDUPAN KakiBLOGGER Photobucket

MY TABUNG KAHWIN

07 February 2011

DIYA : Fried Chicken Plate (KennyRoger version)

Salam semua,

Baru-baru ni,Era & keluarga de r pegi sebuah restoran omputih kononnyer...Lama sangat dah nak mencuba tapi sebab x berapa yakin dengan menu dalam restoran tu kami selalu batalkan niat.

Review Era tentang KR(Kenny Roger):
Sedap..tapi sevice kat Putrajaya aritu xberapa bagus ler...De ke mintak lain bagi lain...pastu de lak tertinggal pesanan bagai..Ishk3..but my family decide next time no more Kenny Roger.Agak x berbaloi bagi kami sekeluarge...walaumacamnepun..mknn kat sana mmg healthy diet.So,pada yang nak makan sedap but still in diet...Ley r g cuba...and suggested menu is "Quarter Half Chicken Set Menu".Menu ni boleh pilih side dish and kalau pilihan Era..mash potato+fruit salad+sweet rice (Perasaan rasa macam makan nasi ayam...je time makan..hehe)

Balik jer...Mama terus bagi cadangan nak masak ala-ala menu kat KR tu.Sound interesting...n YUMMY!!
Dengan bujet x sampai RM 30 boleh la buat makan sampai muntah untuk 5 orang.So,Arini...Era nak kongsi resipi ni dengan korang..Cecube.....Sedap..


Bahan:

Side 1: Crunch Fried Chicken
Dada ayam
Serbuk roti
lada hitam
1 biji telur

Cara sedia:
1. Pecahkan telur dan pukul telur (untuk gabungkan putih & kunig saja)kalau nak sedikit kehangatan boleh tambah lada hitam .
2. Celurkan dada ayam dalam telur dan kemudian dalam serbuk roti .
3. Goreng sehingga garing...Senang je kan...


Side 2: Mash Potato
Kentang
Sos barbecue/stik (boleh dapat kat mana-mana pasar raya)
Cendawan/Daging ayam


Cara sedia:
1. Rebus kentang sehingga empuk.
2. Carik/Kupak kulit kentang (kulit kentang akan mudah ditanggal setelah direbus tau..) dan lenyek sehingga lumat(ikut korang ler ..kalau nak tekstur yang lebih halus lenyek la lagi lama)
3. Untuk sos,hangatkan sos yang dah siap tu bersama cendawan butang atau daging ayam yang dipotong dadu. 

Side 3: Coleslaw
Kobis Cameron
Lobak merah
Mayonis

Cara sedia:
1.Racik kobis dan lobak kecil-kecil(sekecil yang mampu)
2.Gaulkan sebati dengan mayonis...


Side 4: Sweet Rice
Beras
Mentega/Butter
Bunga cengkih
Bunga lawang
Bawang kecil

Cara sedia:
yang ni special sikit sebab ni hasil inovatif mama sendiri...he
1. Simple macam masak nasi cuma sebelum itu tumis semua bahan kecuali beras.
2. Lepas tu,campurkan tumisan tu dengan beras dalam rice cooker + jangan lupa sukat air lak tau and masak jer beras tu sampai jadi nasi.
Tadaa....dah siap(jenuh jari nak menaip..kui3~)

p/s:Memang nampak macam banyak barang tapi sebenarnya tak de lah banyak...kalau xnak buat semua side dish ni pun xpe sebenarnya..Cuma pada Era ,gabungan rasa kesemua dish ni memang sedap(terutamanya sebab mak sendiri masak..hheehe)

With Knowledge I Serve,
 
 

1 comment:

Munera Mustafa said...

Ops..de tertingal..untuk seasoning mcm biasa le garam...lada hitam/sulah kalau nak pedas or hangat-hangat gitu...Soe..tertinggal kat dalam database PC ori ni aka OTAK..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...